Uitleg rentemiddeling

Rentemiddeling na 1 juli 2019

Per 1 juli 2019 is wettelijk vastgelegd op welke manier rentemiddeling moet worden toegepast. Het is aanbieders niet toegestaan om bij rentemiddeling meer in rekening te brengen dan het financieel nadeel. Met onze methode (de uitleg vindt u hieronder) voldoen wij aan deze eis. Dat komt omdat wij in onze methode het nominale verschil tussen de oude contractrente en de vergelijkingsrente verspreiden over de nieuwe rentevaste periode. Daardoor wordt er bij het bepalen van de nieuwe rente bij rentemiddeling geen rekening gehouden met het rente-op-rente effect. Het gevolg daarvan is dat wij bij rentemiddeling minder in rekening brengen dan het financieel nadeel.

Uitleg rente bij rentemiddeling

De vergoeding die u moet betalen voor het openbreken van uw rentevaste periode smeert u bij rentemiddeling uit over uw nieuwe rentevaste periode. Dat werkt zo:

Stel:

  • U heeft nu een hypotheekrente van 5,30%. Uw rentevaste periode is 10 jaar. Over 4 jaar loopt uw rentevaste periode af. 
  • U kiest bij rentemiddeling voor een nieuwe rentevaste periode van 12 jaar en  de rente voor een rentevaste periode van 12 jaar is op dit moment 2,90%. 
  • Uw rentevaste periode is nog niet afgelopen. Voor de resterende rentevaste periode (4 jaar) kijken we welke rente er nu bij hoort. Omdat wij geen rentevaste periode van 4 jaar aanbieden, kijken we naar de actuele rente voor een rentevaste periode van 5 jaar. Dat is de meest dichtbij gelegen, langere rentevaste periode. De rente voor een rentevaste periode van 5 jaar is op dit moment 2,20%. Dit noemen we de vergelijkingsrente. 

De opslag voor rentemiddeling en uw nieuwe rente bepalen we dan als volgt: 

Voorbeeld opslag voor rentemiddeling

Uw huidige rente (A): 5,30%
De vergelijkingsrente (B): 2,20%
Renteverschil (C = A - B): 3,10%
Resterende rentevaste periode (D): 4 jaar
Totaal renteverschil (E = C * D): 12,40%


 

Nieuwe rentevaste periode (F): 12 jaar
Opslag voor rentemiddeling (E / F): 1,03%


 

Voorbeeld nieuwe rente

Actuele rente nieuwe rentevaste periode (12 jaar): 2,90%
Opslag voor rentemiddeling: 1,03%
Nieuwe rente: 3,93%

Kosten van rentemiddeling

U betaalt voor rentemiddeling € 250,- administratiekosten. Kiest u voor rentemiddeling voor meerdere leningdelen? Dan betaalt u maar één keer administratiekosten. 

Voorwaarden

  • Vraagt u rentemiddeling aan voor 1 of meer leningdelen? Maar gaat u niet op het aanbod in? Dan kunt u pas na 3 maanden een nieuwe aanvraag voor rentemiddeling doen.
  • Vraagt u rentemiddeling aan voor 1 of meer leningdelen? En gaat u op het aanbod in? Dan kunt u tijdens uw nieuwe rentevaste periode pas na 3 jaar opnieuw rentemiddelen.
  • Hebben wij u een aanbod voor rentemiddeling gedaan? En wilt u op het aanbod ingaan? Dan voeren wij de rentemiddeling door als wij op tijd uw akkoord en de administratiekosten hebben ontvangen.

Twijfelt u?

Bespreek uw situatie dan met een hypotheekadviseur. Hij of zij bekijkt uw gehele financiële situatie en geeft u op basis daarvan een gericht advies. 

Log in en vraag aan